Blog, NEWS

ΣΗΜΕΡΑ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΓΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

23 Mar , 2018  

Τι σημαίνει να είσαι κορίτσι….;

Κορίτσι σημαίνει να μην πηγαίνεις σχολείο. Να μην βγαίνεις έξω, να μην παίζεις. Να μην έχεις παιχνίδια να τα μοιραστείς ή μην έχεις φίλους να γελάτε, να χτίζετε αναμνήσεις παρέα. Κορίτσι θα πει να μην έχεις δυο γονείς να σε προσέχουν. Μια μητέρα να σε φιλά το βράδυ λέγοντας σου παραμύθια και έναν πατέρα να σε συμβουλεύει για τον κακό κόσμο εκεί έξω. Αλλά να έχεις ένα σύζυγο. Και ένα παιδί. Αυτό σημαίνει να είσαι κορίτσι ΕΚΕΙ. Στις χώρες αυτές που πρέπει να σκύβεις το κεφάλι και να λες ναι σε όλα αυτά τα αδιανόητα που σου κερνάνε για πραγματικότητα.

Η έκθεση της UNICEF  για το 2017 έκλεισε με το ποσοστό των παιδιών που οδηγούνται σε εξαναγκαστικό γάμο σε μικρή ηλικία να είναι τρομακτικά υψηλό. Ο παιδικός γάμος έχει καταγγελθεί από τον οργανισμό σα θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Έτσι και πρέπει να αντιμετωπίζεται απ όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκατομμύρια μικρά κορίτσια αναγκάζονται ετησίως να παντρευτούν μεγαλύτερους άντρες και αυτό αποτελεί επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Και πάλι, ο αριθμός τους ποτέ δε μπορεί να είναι ακριβής γιατί πολλοί από αυτούς μένουν κρυφοί από το νόμο και τα αρχεία.

αυτό που πραγματικά συμβαίνει

Η παράδοση τέτοιων γάμων είναι βαθιά ριζωμένη σε φυλές και κοινότητες σε Αφρική και Ασία, σε Ινδία, Υεμένη,  Αιθιοπία, Γεωργία , Νεπάλ κ. α.  Σε αγροτικές, πιο φτωχές περιοχές, συναντώνται με μεγαλύτερη συχνότητα. Άλλοτε υπάρχουν διαστήματα που παρατηρείται ορισμένη πρόοδος με μείωση αυτών. Παρόλο που σε πολλές χώρες οι παιδικοί γάμοι απαγορεύονται δια νόμου και έχουν συναφθεί διεθνείς συνθήκες που αφορούν στο θέμα, το φαινόμενο δεν εξαλείφεται.

Οι παράγοντες που οδηγούν τους γονείς να παντρεύουν τις κόρες τους σε μικρή ηλικία είναι πολλοί και αφορούν κυρίως τα έθιμα, τη θρησκεία, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Το φαινόμενο παρατηρείται με μεγαλύτερη ένταση σε κράτη, κοινότητες ,φυλές που μαστίζονται από φτώχεια και έννοιες όπως η ισότητα ή τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη δεν έχουν κανένα βάρος, ειδικά αυτά των κοριτσιών. Είναι σύνηθες οι γονείς να  προσπαθούν να εξασφαλιστούν ‘τιμολογώντας’ τα κορίτσια τους και πουλώντας τα σε όποιον ενδιαφέρεται. Ο υποψήφιος γαμπρός πληρώνει αντίτιμο για να ‘πάρει’ τη νύφη του και μάλιστα όσο μικρότερη είναι η ηλικία της τόσο περισσότερα καλείται να πληρώσει. Και πράγματι! Το κάνει! Σε περιπτώσεις βέβαια που δεν έχουμε αρπαγές ή βιασμούς για να ΄μειωθεί το κόστος’.

το επόμενο στάδιο

Μετά τα πράγματα χειροτερεύουν αν είσαι τυχερός ή γίνονται καταστροφικά σε άλλες περιπτώσεις.  Οι συνέπειες τέτοιων ενεργειών αγγίζουν πολλά επίπεδα.

Η μεταμόρφωση των μικρών κοριτσιών σε συζύγους και έπειτα σε μητέρες προκαλεί σοβαρά τραύματα στην ψυχή των παιδιών. Θέτει ακόμα και την ίδια τους τη ζωή τους σε κίνδυνο. Τα κορίτσια αυτά τα παίρνουν από το σχολείο στερώντας τους κάθε δικαίωμα για μόρφωση και προσωπική πρόοδο. Τα ‘σέρνουν’ σ ένα σπίτι και ένα σύζυγο που μόνο θαλπωρή και αγάπη δε μοιράζεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποιούνται, βιάζονται και μένουν έγκυες και καθώς είναι ανέτοιμες βιολογικά να κάνουν παιδί πολλά από αυτά να χάνουν και τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Τρομακτικό ε;

Κάποιες τολμούν και δραπετεύουν. Τα σκάνε από τα σπίτια και τους συζύγους τους, ακόμα και με τα μωρά στην κοιλιά ή τα χέρια. Τα πράγματα όμως σε μικρό ποσοστό περιπτώσεων καλυτερεύουν. Οι περισσότερες καταλήγουν στο δρόμο, καθώς οι οικογένειες τους πράξεις τέτοιες τις θεωρούν ατιμωτικές και δε τις δέχονται πίσω. Πολλές οδηγούνται στην επαιτεία ή την πορνεία. Οι πιο τυχερές από αυτές περιθάλπονται από κάποιον οργανισμό και βρίσκουν ένα σπιτικό εκεί και μεγαλώνουν, μεγαλώνοντας και τα μωρά τους παράλληλα. Γιατί είναι παιδιά που μεγαλώνουν.. παιδιά!

Σήμερα ολοένα και περισσότερα κράτη προσπαθούν να θεσπίσουν νόμους για τον παιδικό γάμο. Προκειμένου να προστατευτούν τα μικρά κορίτσια και να μη χάσουν μέσω αυτής της τακτικής την παιδική τους ηλικία με ό,τι αυτό έχει ως επακόλουθο, θέτουν όριο ηλικίας τα 16 ή 18 έτη.  Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται να παρατηρείται. Βαθιά ριζωμένες παραδόσεις (κυρίως θρησκευτικές), ένοπλες συρράξεις αλλά και η βαθιά ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τις περιοχές αυτές είναι παράγοντες που οδηγούν σε συστηματική παραβίαση του νόμου. Επιπλέον, είναι ελάχιστες και οι δικαστικές αγωγές που ασκούνται σε τέτοιες υποθέσεις. Ακόμα λιγότερες είναι αυτές που κερδίζονται.

στόχος η εξάλειψη

Ο ρυθμός της αλλαγής είναι αργός. Το ευχάριστο όμως είναι ότι συνολικά έχει σημειωθεί ορισμένη πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε περιορισμός του φαινομένου είναι καλό νέο.  Πλέον, το θέμα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω του. Δημιουργούνται οργανώσεις, γίνονται διαδηλώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων των παιδιών αυτών και των γυναικών εν γένει. Σκοπός είναι να αναδειχθεί και να κατοχυρωθεί η αξία τους μέσα στην κοινωνία και την οικογένεια και με συστηματική προσπάθεια το φαινόμενο να εξαλειφθεί εντελώς.

Από το 2011 μάλιστα ο ΟΗΕ έχει θεσπίσει την 11η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Μέρα Μικρών Κοριτσιών. Αυτό αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να ενημερώσει την παγκόσμια κοινότητα για το θέμα, να τους ευαισθητοποιήσει αλλά και να τους ‘εκπαιδεύσει’ για τα δικαιώματα αυτών κοριτσιών. Η εκπαίδευση είναι από τα πιο δυνατά και αποτελεσματικά όπλα για την προστασία των παιδιών που ζουν υπό αυτές τις συνθήκες αλλά και όλων των ανθρώπων. Αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για πρόοδο και ανάπτυξη. Και αυτό ισχύει για όλους μας!

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να βρείτε στη δουλειά της εξαίρετης φωτορεπόρτερ Stephanie Sinclair. Η Sinclair έχει ταξιδέψει στις περιοχές αυτές και έχει καλύψει το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δείτε παρακάτω ένα αποσπασματικό βίντεο για τα παιδιά – νύφες από το φωτογραφικό project της Sinclair :

 

 

 

,

ByComments are closed.