Blog, CULTURE

Πώς αποτυπώνεται η εφηβεία στον κινηματογράφο? 5 ταινίες που αξίζει να δείς.

23 Feb , 2018  

Γιατί η εφηβεία δεν είναι ένα στάδιο της ζωής που περνάει. Μας καθοριζεί , μας οδηγεί να ανακαλύψουμε κάποτε τις πιο σκοτεινές και κάποτε τις καλύτερες πτυχές του ευατού μας , μας ακολουθεί πάντα.

 

Thirteen (2003)

Η 13χρονη Τρέισι  ξεκινά το γυμνάσιο σαν μία έξυπνη , επιμελής έφηβη , που όμως πέρναει δύσκολα σπίτι καθώς οι γονείς της είναι χωρισμένη , δεν συμπαθεί τον φίλο της μητέρας της και η οικονομική τους κατάσταση είναι δύσκολη.Επιθυμεί την αποδοχή όσο τίποτα άλλο.Έτσι καταλήγει κολλητή φίλη με το πίο δημοφιλές και όμορφο κορίτσι του σχολείου, την Ιβ . Η Ιβ οδηγεί την Τρέισι στο να ανακαλύψει το σεξ,τα ναρκωτικά και τις παρανομίες.Όπως είναι λογικό η συμπεριφορά της αρχίζει να αλλάζει , το σχολείο να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και οι σχέσεις με τη μητέρα της να είναι στα άκρα. Αυτά δεν απασχολούν όμως την Τρέισι , που έχει αυτά που πάντα ήθελε.Είναι δημοφιλής,τα αγόρια την κυνηγούν και έχει μία τέλεια κολλητή φίλη.Κάνει τη ζωή που πάντα ήθελε.Ή μήπως όχι?

Μία ταινία που θα μας θυμήσει τι σημαίνει να είσαι έφηβος με έναν αρκετά σκληρό τρόπο.Οι φιλίες που τελικά δεν ήταν όπως φανταζόμασταν και τα ‘παιχνίδια’ που πολλές φορές δεν είναι τόσο ακίνδυνα .

The perks of being a wallflower(2012)

Βασισμένο στο βιβλίο του Στίβεν Σαμπόσκι , που σκηνοθετει την κινηματογραφική διασκευή.

Ο Τσάρλι, ένας ευφυής νέος , δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής. Τα σχολικά του χρόνια στο γυμνάσιο κύλησαν υποτονικά , σημαδεμένα από την αυτοκτονία του καλύτερού του φίλου.Στο Λύκειο τα πράγματα θα αλλάξουν, όταν γνωρίζει τον  πνευματώδη Πάτρικ και την όμορφη Σάμ ,που τον εντάσσουν στην παρέα τους. Μία παρέα ‘περιθωριακών’ , που τον εισαγάγει στη μουσική , στον κινηματογράφο και τελικά στον έρωτα. Δεν μπορεί όμως να αφεθεί ολοκληρωτικά στη νέα αυτή ζωλη καθώς ένα γεγονός από το παρελθόν του επισκιάζει την ευτυχία του.

Μία ταινία που παρά το τετριμένο θέμα της ( περιθοριοποιημένος νέος ερωτεύεται την όμορφη και δημοφιλή κοπέλα ) καταφέρνει να μην υποπέσει σε εύκολους συναισθηματισμούς και βεβιασμένες συγκινήσεις. Πρόκειται για μία ταινία με πολύ καλό κάστ και ωραίες μουσικές που καταφέρνει να αποδώσει τα βαθύτερα νοήματα ενός φαινομενικά  απλού θέματος.

Juno(2007)

Η πιο fun ταινία αυτής της λίστας , αλλά σίγουρα αξίζει μία θέση , καθώς δείχνει πως είναι να μεγαλώνει κάποιος μάλλον λίγο… απότομα.

Η Juno , μία 16χρονη έφηβη μένει έγκυος από τον καλύτερο της φίλο Bleeker. Αποφασίζει να κρατήσει το μωρό και να το δώσει για υιοθεσία όταν γεννηθεί. Βρίσκει ένα ζευγάρι που θέλει το παιδί , το λέει στους γονείς της και συνεχίζει με το σχολείο . Στη διάρκεια ,όμως, τον 9 μηνών της εγκυμοσύνης , σε αυτό το χρόνο διαδραματίζεται η ταινία, τα δεδομένα και οι ισορροπίες θα αλλάξουν. Ο Mark ,ο ανάδοχος πατέρας, αρχίζει να βλέπει την Juno ερωτικά αλλά το ίδιο συμβαίνει και από τη μερία του ο Bleeker . Η Juno θα βρεθεί στη θέση να πάρει αποφάσεις για πράγματα που θα αλλάξουν τη ζωή της.

Πρόκειται για μία καλή κωμωδία με χιούμορ και έξυπνες ατάκες , που παρουσιάζει με έναν ανάλαφρο τρόπο πόσο μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου ένα τυχαίο συμβάν όπως είναι η εγκυμοσύνη στην εφηβεία!

Peggy Sue got married(1986)

Μία ταινία που μιλάει για την εφηβεία με έναν διαφορετικό τρόπο αφού είναι το ταξίδι στο χρόνο μίας ενήλικης γυναίκας πίσω στο χρόνο.

Η Peggy Sue λιποθυμά σε μία συνάντηση παλαιών συμμαθητών και ξυπνά πίσω στην τελευταία χρονία του σχολείου τότε που ήταν δημοφιλής , πρίν ακόμα παντρευτεί το τότε αγόρι της Charlie που τώρα την αφήνει για κάποια άλλη.Τώρα έχει μία ευκαιρία να τα κάνει όλα από την αρχή, βρίσκει όμως τον εαυτό της να κάνει σε πολλά τις ίδιες επιλογές.Γιατί πραγματικά το ότι γνωρίζει το μελλόν σημαίνει οτί μπορεί και να το αποφύγει?

Μία νοσταλγική ταινία που μιλάει για τη σκληρή και δύσκολη ζωή των εφήβων αλλά και τη μοναξιά που βιώνουν όλοι , μικροί και μεγάλοι.

 

Sleepers(1996)

Δεκαετία 1960.Τέσσερις έφηβοι φίλοι μεγαλώνουν σε μία κακόφημη γειτονία της Αμερικής.Κάνουν μικροεγκλήματα για να γελάσουν και να επιβιώσουν.Καλοκαίρι 1967 , θα αλλάξουν όλα. Μία φάρσα πέρνει άσχημη τροπή και τα αγόρια καταλήγουν στο αναμορφωτήριο.Εκεί θα υποστούν κακοποίηση από τους δεσμοφύλακες του ιδρύματος.Δεκατρία χρόνια αργότερα η παρέα έχει ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους , επιρρεασμένοι , ο καθένας διαφορετικά , από την κακοποίηση που υπέστησαν.Όλοι όμως θα ξαναβρεθούν ζητώντας ένα και μοναδικό πράγμα,εκδίκηση από αυτούς που όρισαν τη ζωή τους.

Μία ταινία που θίγει ότι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες,για πράγματα που είναι κοινό μυστικό.

Θα σε κάνει να νιώσεις άβολα για όλους τους σωστούς λόγους.

 

, , , ,

ByComments are closed.