ORIGINAL

ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ..

10 May , 2017  

Δηλώνω περήφανα πως είμαι από τους ανθρώπους που προγραμματίζουν τα πάντα στη ζωή τους. Δεν είμαι –σχεδόν- των «αυθόρμητων» γιατί συνήθως με βρίσκουν απροετοίμαστο. Δεν ήμουν όμως πάντα ετσι • με αφετηρία την περσινή, δύσκολη για μένα χρονιά (λόγω εξετάσεων), εγκαινίασα ένα νέο, πολύ, πολύ έντονο σύστημα προγραμματισμού που – για όσους με ξέρουν – ονομάζω «Ύπνος Νωρίς», καθώς ακόμη και αυτό έγραφα μέσα.

Η ζωή, που λέτε, έπαψε να είναι δύσκολη τους επόμενους μήνες, οπότε και ο προγραμματισμός σταμάτησε με τις καλοκαιρινές διακοπές. Όσοι όμως έχετε πατήσει το πόδι σας σε πανεπιστήμιο (μιλώ σε φοιτητές και σε μη), ξέρετε, ότι η φοιτητική ζωή δεν είναι τόσο εύκολη, με το διάβασμα, τις εργασίες, τα μαθήματα, τις νέες παρέες. Κάθε φορά που νιώθω, ότι η ζωή μου βρίσκεται σε ένα χάος, αυτό που με βοηθάει είναι να βάζω μια τάξη και ένα πρόγραμμα. Με το να γράφεις πράγματα σε ένα χαρτί βγάζοντάς τα από τον εγκέφαλό σου, ανακουφίζεσαι νοητικά και ψυχικά και συγχρόνως, δεν χρειάζεται συνεχώς να σκέφτεσαι πότε θα γίνει τι.Αγοράστε λοιπόν ένα ημερολόγιο και αρχίστε να προγραμματίζετε και θα με θυμηθείτε, όταν βρείτε μπροστά σας να σας περιμένει ένα χάος *γκούχου εξεταστική*.

Κάποιες φορές βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό. Η περιπλοκότητα της ζωής, οι πολλές υποχρεώσεις, οι σύγχρονες επιφανειακές σχέσεις, οι άνθρωποι, τα οικονομικά, τα νέα, μπορούν να δημιουργήσουν μια έντονη αίσθηση απογοήτευσης, νωχελικότητας και γενικότερης απουσίας. Η βοήθεια φίλων, οικογένειας και όσων μας αγαπούν πρέπει, σε τέτοιες περιπτώσεις να είναι δεδομένη.

Άλλες φορές πάλι, η πραγματικότητα είναι τόσο πνικτική ώστε δεν μπορούμε πάρουμε ούτε μια ανάσα. Ώστε, ευχόμαστε να υπήρχε μια στιγμή που να κάναμε ό,τι θέλαμε. Όντας πρόσφατα σε αυτό το σημείο, πρέπει να πάω αντίθετα στα πιστεύω μου και να δηλώσω πως η καλύτερη λύση είναι ο αυθορμητισμός! Και να μη συγχέουμε τον αυθορμητισμό με την τεμπελιά · σε ένα κοινωνικό σύνολο που ο εθισμός σε οτιδήποτε, εν προκειμένω στη δουλειά, είναι καταστροφικός αλλά μοδάτος, κάθε διαφορετική οπτική μπορεί να καταστρέψει την ομοιογένεια του συνόλου και πρέπει να αφανιστεί. Κάθε σπίθα επιθυμίας είναι παράνομη..

 

 

Εγώ λοιπόν λέω, όπως έχω ήδη πει, ότι η ζωή είναι στα χέρια μας. Και πάντα υπάρχει χρόνος για τον εαυτό μας (βλέπε πρωινά). Μια, λοιπόν, αυθόρμητη απόφαση που και που δεν βλάπτει. Πηγαίνετε για ένα πρωινό. Πηγαίνετε για έναν απρόσμενο καφέ. Πηγαίνετε για μια βόλτα με τον εαυτό σας να δείτε τι κάνετε με τη ζωή σας. Κανονίστε μια εκδρομή ή ένα μεγαλύτερο ταξίδι για το κοντινό μέλλον. Κάντε τώρα αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε αύριο.

Δυο τόσο διαφορετικές, πραγματικά αντίθετες λύσεις για το ίδιο ζήτημα. Και όμως, μπορούν να συνδυαστούν σε ένα υπεύθυνο, προγραμματισμένο, ευτυχισμένο άτομο. Μπορεί στην αρχή να νιώθετε ότι περιορίζεστε, ότι δεν αντέχετε άλλον αυτοέλεγχο και αυτοπεριορισμό. Ή αντίθετα ότι δεν έχετε χρόνο για «χάσιμο». Αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι η ζωή μας, δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ένα τεράστιο μίγμα περιορισμών. Περιορισμοί οικογένειας, φιλικοί, ερωτικοί, επαγγελματικοί, οικονομικοί. Η λύση δεν είναι σε καμία περίπτωση να υποκύψουμε σε αυτούς. Η λύση είναι να τους δαμάσουμε και να βρεθούμε επικεφαλείς της ζωής μας. Και τότε είναι που θα εκτιμήσουμε την αξία του αυθορμητισμού και την ατίθασης επιθυμίας του εγώ μας.

«Δηλώνω δίδυμος γιατί μπορώ να είμαι ευτυχισμένος και όντας σε απόλυτα δεσμά και όντας σε απέραντο λιβάδι», διάβασα πρόσφατα. Δε λέω ότι δεν ταυτίστηκα αλλά μετά από λίγη σκέψη και πολύ κρασί, θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση: Δηλώνω άνθρωπος. Γιατί μπορώ να είμαι ευτυχισμένος (και όντας σε απόλυτα δεσμά και όντας σε απέραντο λιβάδι). Γιατί όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, κι ας φαίνεται στην αρχή αντισυμβατικό. Κι ας φαίνεται ακατόρθωτο και βέβαια, ας θέλει πολλή προσπάθεια από κάθε πλευρά. Όσο εμείς είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε ευτυχισμένοι σε όποια κατάσταση μας κάνει έτσι, τότε μπορούμε – και αξίζει- να την πραγματοποιήσουμε.

 

«Αν αξίζει να το έχεις, τότε αξίζει να παλέψεις γι’ αυτό.»

, , , , , , , , ,

ByComments are closed.